Składniki (porcja dla 2 osób):
Miodowy sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- mały ząbek czosnku,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Czosnek posiekać bardzo drobno i rozetrzeć nożem, posypać solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dolać oliwę i dokładnie wymieszać.
Sałatka:
- dwie garście jarmużu,
- dwie garście rukoli,
- pół zielonego jabłka,
- pół awokado,
- 4 łyżki czerwonej fasoli,
- 4 truskawki.
Przygotować dwa głębokie talerze. Jarmuż i rukolę umyć i osuszyć na sicie. Jabłko umyć, odkroić połowę i pokroić ją na dużą kostkę wraz ze skórką. Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić na dużą kostkę. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Fasolę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą, odsączyć. Na obu talerzach układać po garści jarmużu, rukoli, posypać to kawałkami jabłka, awokado i fasolą, na wierzch ułożyć truskawki i polać sosem. Smacznego.
piękna kolorowa sałatka, na pewno także pyszna! :)
OdpowiedzUsuńhealthymaniacs - dziękuję za odwiedziny. A sałatka jest rzeczywiście pyszna, choć to była zupełna improwizacja!
UsuńPodoba mi się zestawienie smaków, zdrowo, kolorowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńKażdy post z kategorii food to odkrycie zdrowych i kolorowych pyszności ;)
OdpowiedzUsuń