Składniki (porcja dla 2 osób około 10 placków):
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 duża marchewka,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach do oddzielnej miseczki, a następnie odcisnąć nadmiar soków. Odciśnięte ziemniaki i cebulę dołożyć do marchewki, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, potem dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon, imbir i wszystko razem wymieszać. Układać łyżką na patelni i formować małe placuszki, smażyć na rozgrzanej patelni na złoto. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zjadać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz