środa, 12 marca 2014

Placki z ziemniaków i marchwi z imbirem i cynamonem

Czasem jest tak, że w lodówce pustki! Nie było czasu na zrobienie zakupów i klops, tzn. nie ma klopsa :-( za to są proste składniki, z których także da się wyczarować smaczne danie. Potrzebujemy ziemniaki, prawie zawsze w każdej kuchni się znajdą, do tego marchewkę i cebulę oraz przyprawy, które zazwyczaj jednak w kuchni mamy, tj.: imbir i cynamon. Będą placki ziemniaczane, ale jakże inne! W smaku zaskakujące. Przepyszne!


Składniki (porcja dla 2 osób około 10 placków):

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach do oddzielnej miseczki, a następnie odcisnąć nadmiar soków. Odciśnięte ziemniaki i cebulę dołożyć do marchewki, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, potem dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon, imbir i wszystko razem wymieszać. Układać łyżką na patelni i formować małe placuszki, smażyć na rozgrzanej patelni na złoto. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zjadać na ciepło lub na zimno. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz