Składniki (na 14 małych pralinek):
- pół paczki herbatników,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (można użyć mlecznej, wtedy nie trzeba dodawać cukru),
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
- 2 czubate łyżeczki masła,
- 3 łyżki mleka,
- 20 migdałów,
- 20 orzechów laskowych,
Wykonanie:
Orzechy i migdały pozbawić brązowej skórki - namoczyć przez 15-20 minut w ciepłej wodzie i usunąć skórkę nożykiem. Następnie posiekać je na mniejsze kawałki. Herbatniki połamać na małe kawałeczki. Orzechy i ciasteczka umieścić razem w misce. Czekoladę, cukier, masło i mleko umieścić w rondelku i doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników na gładką masę. Jeszcze ciepłą masę wlać do orzechów i herbatników, razem wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie. Masę nakładać małą łyżeczką w mini papilotki. Można je posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pralinki są gotowe.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz