niedziela, 5 stycznia 2014

Czekoladowe pralinki z migdałami i orzechami

Miłość do czekolady u Fraszki jest niezmienna i stała. I choć stara się ograniczać słodycze, to od czasu do czasu lubi podjadać coś słodkiego. Czasem kawałek gorzkiej czekolady nie wystarcza i powstaje coś spontanicznego i wymyślonego na poczekaniu, jak te pralinki :-)


Składniki (na 14 małych pralinek):
  • pół paczki herbatników,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (można użyć mlecznej, wtedy nie trzeba dodawać cukru),
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
  • 2 czubate łyżeczki masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 20 migdałów,
  • 20 orzechów laskowych,
Wykonanie:
Orzechy i migdały pozbawić brązowej skórki - namoczyć przez 15-20 minut w ciepłej wodzie i usunąć skórkę nożykiem. Następnie posiekać je na mniejsze kawałki. Herbatniki połamać na małe kawałeczki. Orzechy i ciasteczka umieścić razem w misce. Czekoladę, cukier, masło i mleko umieścić w rondelku i doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników na gładką masę. Jeszcze ciepłą masę wlać do orzechów i herbatników, razem wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie. Masę nakładać małą łyżeczką w mini papilotki. Można je posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pralinki są gotowe. 
Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz