niedziela, 4 sierpnia 2013

Konfitura z moreli

Choć upał i najchętniej człowiek nie wchodził by żadne w interakcje z rzeczami gorącymi, to jednak teraz jest najlepszy czas na przetwarzanie darów natury. Dziś więc przepis na konfitury z moreli.



Fraszka przepis na konfitury MoreLove znalazła na blogu o jakże wdzięcznej nazwie "gary do pary" (Fraszka zmniejszyła proporcje i z braku wanilii zrobiła konfiturę bez niej). To co urzekło Fraszkę w tym przepisie to jego niezwykła prostota wykonania. W te upały Fraszka nie miała głowy do skomplikowanych i udziwnionych przepisów, a takich w internecie było sporo, niektóre nawet kuszące. Jednak zaufała prostocie i z kilograma wypestkowanych owoców wyszły 2 spore słoiczki. Zimą będą do naleśników i mało finezyjnych, prozaicznych, ale pysznych kanapek :-)


Przepis:

  • 1 kilogram już wypestkowanych moreli,
  • 300 g cukru,

Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na połówki, a każdą połówkę na ćwiartki. Włożyć morele do rondla i zasypać cukrem. Zagotować, zebrać pianę, gdy się pojawi. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia ponownie zagotować. Gorącą konfiturę przekładać do umytych i wyparzonych słoików.


1 komentarz: