Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwie garście liści szpinaku,
- dwie średniej wielkości gruszki,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- garść winogron bezpestkowych,
- garść orzechów laskowych,
- garść pestek słonecznika,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli, pieprzu kajeńskiego oraz tymianku.
Wykonanie
Liście szpinaku umyć, osączyć z wody, oderwać łodyżki. Gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Winogrona umyć, osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Orzechy, jeśli wolicie można obrać ze skórki, ja je tylko pokroiłam na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika uprażyć na gorącej suchej patelni. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy umieścić w miseczce i razem energicznie wymieszać. Na głębokie talerze wrzucić po garści liści szpinaku, potem wrzucić kolejno: gruszki, ser, winogrona, orzechy i pestki słonecznika. Na koniec polać to dresingiem. Przed zajadaniem można to sobie porządnie wymieszać na talerzu i delektować się "soczystością". Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz