czwartek, 9 października 2014

Warzywne curry - najprostsze, najszybsze

Do tego prostego dania wystarczyły zaledwie trzy składniki plus kilka dodatków i raz dwa - kolację mamy gotową. Takie składniki jak ziemniaki i marchewka zazwyczaj zawsze mamy w domu. A gdy znajdzie się także cukinia i paczka wiórków kokosowych oraz przyprawa curry - od razu można przystąpić do przygotowywania prostego, ale smacznego dania. Robi się je w pół godziny, nie zajmuje więc wiele czasu.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 3 średnie marchewki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie cukinie,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • szklanka mleczka kokosowego (u mnie domowej roboty z tego przepisu),
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz kajeński, 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać ze skórki.  Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w cienkie półplasterki. Cukinię umyć, pokroić ze skórką w półplasterki, nie musza być takie cienkie jak przy pozostałych warzywach, bo i tak najszybciej się uduszą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem aż zrobią się al'dente. Następnie dodać przyprawę curry, sól i pieprz kajeński oraz rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać wszystko. Dusić kilka minut (5-7), następnie dodać mleczko kokosowe i dusić kolejne kilka minut (5-7) pod przykryciem. Następnie z patelni pokrywkę i odparować nadmiar płynu, do uzyskania niezbyt gęstego sosu. Przed zdjęciem z ognia dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gotowe. Można podawać z pieczywem, z ryżem, do pieczonego mięsa lub serwować jako samodzielne danie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz