Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3 średnie marchewki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 średnie cukinie,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- 2 małe ząbki czosnku,
- szklanka mleczka kokosowego (u mnie domowej roboty z tego przepisu),
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz kajeński,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać ze skórki. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w cienkie półplasterki. Cukinię umyć, pokroić ze skórką w półplasterki, nie musza być takie cienkie jak przy pozostałych warzywach, bo i tak najszybciej się uduszą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem aż zrobią się al'dente. Następnie dodać przyprawę curry, sól i pieprz kajeński oraz rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać wszystko. Dusić kilka minut (5-7), następnie dodać mleczko kokosowe i dusić kolejne kilka minut (5-7) pod przykryciem. Następnie z patelni pokrywkę i odparować nadmiar płynu, do uzyskania niezbyt gęstego sosu. Przed zdjęciem z ognia dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gotowe. Można podawać z pieczywem, z ryżem, do pieczonego mięsa lub serwować jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz