piątek, 17 października 2014

Sałatka: rukola, figa, pomidor, ser z niebieską pleśnią

Kolejna improwizacja na temat sałatki - poprzednia ze szpinakiem i dodatkami, jak gruszka i ser z niebieską pleśnią: tutaj. A także kilka innych znajdziecie na tym blogu. Jako bazę do sałatki najczęściej stosuję szpinak i rukolę właśnie. I dziś przepis na tę drugą. Świeże figi jeszcze znajdziecie w marketach i na targach, reszta dostępna jest w zasadzie zawsze i wszędzie. To do dzieła - będzie prosto, szybko, a co najważniejsze - smacznie.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • dwie garście rukoli,
  • dwie figi,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią,
  • pomidor,
  • garść pestek słonecznika,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli oraz pieprzu kajeńskiego, 
  • pół łyżeczki bazylii.
Wykonanie:
Rukolę umyć, odsączyć na sicie. Figi umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni lub w rondelku o grubym dnie. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem w miseczce. Na głębokie talerze układać kolejno, rukolę, pomidor, figę, ser, prażone pestki słonecznika. Całość polać dresingiem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz