Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwie garście rukoli,
- dwie figi,
- 50 g sera z niebieską pleśnią,
- pomidor,
- garść pestek słonecznika,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli oraz pieprzu kajeńskiego,
- pół łyżeczki bazylii.
Rukolę umyć, odsączyć na sicie. Figi umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni lub w rondelku o grubym dnie. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem w miseczce. Na głębokie talerze układać kolejno, rukolę, pomidor, figę, ser, prażone pestki słonecznika. Całość polać dresingiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz