Składniki:
- makaron (rurki) na dwie porcje po 120 g (u Fraszki było na oko i wyszły 3 porcje ;-) i bardzo dobrze się stało, bo nakarmiona została jeszcze jedna osoba :-),
- 150 g boczku,
- jedna średnia cukinia,
- 1 łyżka masła,
- tarty parmezan do posypania dania,
- sól, pieprz.
Sos:
- 2 żółtka, (białka wykorzystane zostały do upieczenia ciasteczek kokosowych),
- 3 łyżki gęstej kremowej śmietany 30%,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. Boczek pokroić w kosteczkę, cukinię umyć, nie obierać i razem ze skórką zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Boczek podsmażać na patelni aż się zrumieni i dodać cukinię i smażyć do czasu, aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać wszystkie składniki sosu w oddzielnej miseczce. Ugotowany makaron odcedzić, pozostawić 2-3 łyżki wody, w której się gotował makaron. Następnie makaron z wodą z powrotem włożyć do ciepłego garnka, dodać boczek i cukinię, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan i jeszcze raz wymieszać. Podawać od razu, jeszcze ciepły, więc dobrze jest mieć już przygotowane talerze, najlepiej nieco podgrzane. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz