poniedziałek, 10 marca 2014

Makaron z tartą cukinią, boczkiem i sosem a'la carbonara

Jeśli macie w lodówce kilka plastrów boczku, jajka i zabłąkaną średnią cukinię, to śmiało możecie przygotować to szybkie i proste danie. Do makaronu a'la carbonara Fraszka podchodziła jak do jeża. Połączenie jajek z makaronem jakoś jej nie zachwycało. Za to uwielbia cukinię przyrządzaną na różne sposoby. Jako, że wspomniane składniki się w lodówce Fraszki znalazły, przeszukała największą książkę kucharską świata i trafiła... do dobrze znanej kwestii smaku, a tam na przepis na makaron z tartą cukinią, boczkiem i sosem a'la carbonara.



Składniki:
  • makaron (rurki) na dwie porcje po 120 g (u Fraszki było na oko i wyszły 3 porcje ;-) i bardzo dobrze się stało, bo nakarmiona została jeszcze jedna osoba :-),
  • 150 g boczku,
  • jedna średnia cukinia,
  • 1 łyżka masła,
  • tarty parmezan do posypania dania,
  • sól, pieprz.
Sos:
  • 2 żółtka, (białka wykorzystane zostały do upieczenia ciasteczek kokosowych),
  • 3 łyżki gęstej kremowej śmietany 30%,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. Boczek pokroić w kosteczkę, cukinię umyć, nie obierać i razem ze skórką zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Boczek podsmażać na patelni aż się zrumieni i dodać cukinię i smażyć do czasu, aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać wszystkie składniki sosu w oddzielnej miseczce. Ugotowany makaron odcedzić, pozostawić 2-3 łyżki wody, w której się gotował makaron. Następnie makaron z wodą z powrotem włożyć do ciepłego garnka, dodać boczek i cukinię, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan i jeszcze raz wymieszać. Podawać od razu, jeszcze ciepły, więc dobrze jest mieć już przygotowane talerze, najlepiej nieco podgrzane. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz