wtorek, 11 marca 2014

Ciasteczka kokosowe - najprostsze na świecie

Jeśli zostaną Ci dwa białka od jajek, z którymi nie wiadomo co zrobić, nie wyrzucaj ich, przydadzą się do prostych ciasteczek kokosowych. Fraszka znalazła przepis u Trufli jakiś czas temu i tylko czekała na te dwa białka ;-) Gdy robiła makaron a'la carbonara, gdzie zużyła dwa żółtka, już wiedziała, że będą kokosanki :-).


Składniki:

  • 2 białka,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka kropli esencji waniliowej (Fraszka użyła 1 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią),
  • szczypta suszonego imbiru,
  • szczypta soli,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Składniki na ciasteczka wymieszać w podanej kolejności. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i formować małe placuszki. Piec 10-15 minut aż się ciasteczka zrumienią. Gotowe!




2 komentarze:

  1. Noooo Kochana ! Miałam jutro najprostsze ciasto z Twojego przepisu piec. A tu mi takie ciacha .... No litości. Chyba będzie jedno i drugie. Przecież się nie oprę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, czy ciasteczka się udały? Prawda, że proste w wykonaniu :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń