Składniki:
ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- ¼ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
masa serowa:
- 1 kg twarogu gotowego lub dwa razy zmielonego przez maszynkę,
- 4 lub 5 jajek,
- ½ kostki roztopionego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki kaszy manny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Ciastem wylepić spód foremki (w rodzinnym domu Fraszki od lat piecze się ten sernik zawsze w spodzie od prodiża) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek i przełożyć do oddzielnych misek. Do dużej miski przełożyć twaróg, wsypać cukier oraz dodać żółtka i ubijać robotem kilka minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło. Ubijać kilka minut, aż masło połączy się z masą twarogową. Następnie dodać 2 łyżeczki kaszy manny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać łyżką z masą twarogową. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Do masy twarogowej przełożyć ubitą pianę i bardzo delikatnie wymieszać z twarogiem. Tak przygotowaną masę twarogową przelać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Dzięki za ten przepis. Po całym internecie poszukuję już od jakiegoś czasu takiego właśnie prostego sernika, a wszędzie dziesiątki różnych równie wykwintnych, co wymyślnych. A dla mojego męża ten właśnie jest IDEALNY :)
OdpowiedzUsuńCieszę się zatem, że tu do mnie trafiłaś i że sernik smakuje :-)
Usuń