czwartek, 27 czerwca 2013

Ciasto na niedzielę - tarta z truskawkami

Weekend tuż tuż, truskawki jeszcze są, a czas, gdy te owoce są dostępne, nie trwa długo, więc trzeba się ich niejako najeść na zapas. Oczywiście nie da się tego zrobić, ech... Za to można się nimi cieszyć i pić do woli truskawkowe koktajle, zajadać je z cukrem i śmietaną lub jogurtem. W końcu można je zjdać bez żadnych dodatków i takie są najlepsze, pełne słońca i naturalnej słodyczy.




I oczywiście ciasta z truskawkami także nie może zabraknąć. Fraszka proponowała jedno tutaj, a teraz kolej na tartę z truskawkami. Przepis z ulubionego bloga white plate. Ciasto to było już przez Fraszkę robione w tamtym roku, z tym, że z malinami, jak w oryginalnym przepisie. Hmmm... ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i tadam... jest nowa jakość.



Potrzebujemy:

  • 300-400 g owoców jagodowych – u Fraszki truskawki pokrojone w ćwiartki.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego PKU, firmy BEZGLUTEN,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany.

Masa:

  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 50 g mąki lub koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego PKU, firmy BEZGLUTEN,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić spód blaszki wyłożonej papierem lub żaroodpornego naczynia na tarty lub innego, które aktualnie posiadamy, u Fraszki prostokątna forma. Ciasto można, ale nie trzeba podpiekać w piekarniku przed ułożeniem na nim owoców i masy. Gdy chcemy to zrobić należy wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wszystkie składniki na masę miksujemy na gładką masę. Na podpieczonym spodzie układamy owoce i zalewamy je zmiksowaną masą. Ciasto należy piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz