Kolejna sałatka, z tego, co jest pod ręką. Kilka składników oraz szczypta miłości i wychodzi coś tak pysznego. Dodajcie koniecznie prażone pestki słonecznika. To taka wisienka na torcie dla takiego typu sałatek. Smakuje wybornie.
Składniki na sałatkę (porcja dla dwóch osób):
- 2 - 3 liście sałaty lodowej,
 - pół małej czerwonej cebuli,
 - kilka małych pomidorków koktajlowych,
 - pół małej puszki kukurydzy,
 - pół kostki tofu wędzonego,
 - garstka pestek słonecznika urażonych na suchej patelni.
 
Składniki sosu:
- 1/2 ząbka czosnku,
 - 1 łyżeczka musztardy miodowej,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
 - szczypta soli morskiej,
 - świeżo zmielony czarny pieprz,
 - 4 łyżki oliwy.
 
Wykonanie:
Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do słoiczka. Dodać musztardę i miód oraz wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, wstrząsając energicznie słoiczkiem.
Sałatę lodową i pomidory umyć. Sałatę odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Pomidorki przekroić na pół. Tofu pokroić na kawałki. Wraz z kukurydzą dodać wszytsko do miski i wymieszać razem z sosem. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz