poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Prosty obiad: pstrąg łososiowy, fasolka szparagowa, ziemniaki

Najbardziej lubię proste potrawy, które nie wymagają skomplikowanych przepisów i składników. Ostatnio ulubiłam sobie pstrąga łososiowego i jego najprostsze wykonanie - upieczonego w piekarniku z wiórkami masła i pieprzem cytrynowym. Do tego warzywa gotowane na parze i ziemniaki lub kasza jaglana. Prosto, smacznie i szybko.


Składniki (dla 2 osób):

  • 500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej),
  • 6 ziemniaków,
  • płat pstrąga łososiowego,
  • pieprz cytrynowy, 
  • sól,
  • 6 kawałeczków/wiórków masła,
  • 3 plastry z cytryny.

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i gotować w wodzie lub na parze około 20 minut. Fasolkę podobnie gotować w wodzie lub na parze około 20 minut. Po ugotowaniu ostudzić, posolić, dodać ulubione zioła, np. prowansalskie i odrobinę masła. Pstrąga umyć, ułożyć na folii aluminiowej pospać solą, pieprzem cytrynowym, obłożyć plastrami cytryny, dołożyć kawałeczki masła i zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Gotowe. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz