sobota, 16 maja 2015

Sałatka: szpinak, ogórek, gruszka, melon, szynka serrano

Gdy tylko na dworze robi się cieplej i słoneczniej od razu mam ochotę na lekkie sałatki. Tym razem soczysta i świeża sałatka z interesujących składników. Melona uwielbiam od zawsze :-) A połączenie z soczystą gruszką i takimże ogórkiem, do tego polane moim ulubionym miodowym sosem winegret, oddają tę lekkość sałatki, o którą mi chodziło. Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu.


Składniki (dla 2 osób):
Sałatka:
  • pół melona Galia,
  • pół ogórka szklarniowego,
  • 1 gruszka Konferencja,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • 4 plastry szynki Serrano (może być też Prosciutto),
  • garść pestek z dyni,
  • miodowy sos winegret.
Miodowy sos winegret:
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • mały ząbek czosnku,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu.
Czosnek posiekać bardzo drobno i rozetrzeć nożem, posypać solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dolać oliwę i dokładnie wymieszać.

Wykonanie:
Przygotować dwa głębokie talerze. Szpinak umyć, odsączyć na sicie. Ogórka i gruszkę umyć i obrać, a następnie pokroić na sporą kostkę. Melona opłukać, przekroić na pół i wykrawać łyżeczką spore kawałki. Szynkę porwać na małe kawałki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pilnować, żeby się nam nie spaliły, a tylko lekko przyrumieniły. Na talerze układać po garści szpinaku, na to wrzucić porwany jeden plaster szynki, następnie wrzucić po garści ogórka, gruszki oraz melona, na wierzch znów jeden plaster porwanej szynki. To wszystko posypać uprażonymi pestkami z dymi i polać miodowym sosem winegret. Gotowe. Smacznego.




1 komentarz: