Fraszka chce się dziś z Wami podzielić bardzo postym przepisem na kiszony sok z buraków, który znalazła na blogu smakoterapia. Jak w ogóle do tego doszło, że Fraszka zabrała się za "home made"? Żywność, którą serwują nam nawet najlepsze sklepy jest moco przetworzona i pełna konserwantów. Trudno dziś znaleźć naprawdę zdowe jedzenie. Smak pomidorów czy chleba z masłem z dzieciństwa, kto pamięta? Mowa o dzieciństwie roczników '70/'80 ;-)
Sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ma dobroczynny wpływ na naszą krew. Uwaga! Nie mylić z sokiem ze świeżych buraków. Ten też jest zdrowy, ale zawiera o wiele więcej cukru, więc z wielką ostrożnością powinni pić go cukrzycy.
Przepis pochodzi z przywołanej już tu smakoterapii, który nieco zmodyfikowałam. Użyłam:
- 5 buraków średniej wielkości,
- 6 ząbków czosnku przekrojonych wzdłuż,
- 6 listków laurowych,
- 9 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 litra przegotowanej i ostudzonej wody,
- 2 łyżki soli kamiennej,
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz