wtorek, 25 kwietnia 2017

Jaglany detoks - Jaglane ratatouille z cukinią i fenkułem

Duszone warzywa serwowane z kaszą jaglaną, to podstawa w jaglanym detoksie. W zasadzie to danie można skomponować z dowolnych warzyw - można tu dodać np. dynię, brokuł, itp. Fenkuł jest bardzo zdrowy, a przy tym jest rośliną leczniczą - zarówno jego bulwa - zawiera potas, witaminę K i C, jak i nasiona - napary przeciw kolkom i wzdęciom, nie tylko dla niemowląt. Ponadto jest bardzo smaczny, a w tym daniu świetnie komponuje się z cukinią i pomidorkami.


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 spory fenkuł (bulwa kopru włoskiego),
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej bazylii, 
  • 2 cm kłącza imbiru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól morska,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej do serwowania.
Wykonanie:
Warzywa umyć. Fenkuł pokroić w piórka, cukinię w podłużne małe kawałki, pomidorki na pół. Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, rozdrobniony czosnek oraz starty na tarce imbir - smażyć 2-3 minuty, następnie dorzucić wszystkie przyprawy (kurkumę, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, listki bazylii) i wymieszać. Następnie dodać pozostałe warzywa, fenkuł, cukinię i pomidory - dusić do czasu aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Posolić do smaku. Podawać ciepłe z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Gotowe. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz