Składniki (dla 2 osób):
- 250 g koktajlowych krewetek mrożonych,
- 2 garście szpinaku,
- 1 awokado,
- 1 mały pomidor,
- pół średniej pomarańczy,
- dwie garście makaronu (dowolny kształt - u mnie kokardki),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz kajeński,
- po szczypcie tymianku, lubczyku, bazylii, oregano,
Krewetki rozmrażamy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny dorzucamy zioła, sól i pieprz kajeński i mieszamy, dorzucamy do tego krewetki, mieszamy. Miseczkę zawijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie go odcedzanym i studzimy. Szpinak umyć, oderwać ogonki i wrzucić do miski. Następnie dodać obrane i pokrojone awokado, natychmiast skropić je skropić sokiem z cytryny. Pomidora umyć i pokroić w kostkę i dorzucić do miski, tak samo z połową pomarańczy - umyć obrać i pokroić w kawałki. Do miski dorzucić makaron i na koniec krewetki wraz z marynatą. Wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika i zabrać do pracy na drugie śniadanie lub obiad.
Z koleżanką z pracy również przygotowujemy sobie różne dania, w tym sałatki. Tę na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńAnetko, polecam jeszcze tę: http://kobietarenesansu.blogspot.com/2014/10/saatka-szpinak-gruszka-ser-z-niebieska.html oraz tę: http://kobietarenesansu.blogspot.com/2014/05/saatka-marchew-cukinia-kozi-ser.html. Smacznego :-)
Usuń