wtorek, 14 maja 2013

Home made - sok z kiszonych buraków

Natura dała nam wszystko... dlaczego więc nie skorzystać z jej dobrodziejstw. Ale dziś bardzo mało wiemy o prostych, domowych sposobach na zdrowe jedzenie, które także leczy. Co dziś wiemy np. o ziołach? Kiedyś nasze babcie robiły różne ziołowe soki i nalewki, np. sok z czarnego bzu.

Fraszka chce się dziś z Wami podzielić bardzo postym przepisem na kiszony sok z buraków, który znalazła na blogu smakoterapia. Jak w ogóle do tego doszło, że Fraszka zabrała się za "home made"? Żywność, którą serwują nam nawet najlepsze sklepy jest moco przetworzona i pełna konserwantów. Trudno dziś znaleźć naprawdę zdowe jedzenie. Smak pomidorów czy chleba z masłem z dzieciństwa, kto pamięta? Mowa o dzieciństwie roczników '70/'80 ;-)


Sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ma dobroczynny wpływ na naszą krew. Uwaga! Nie mylić z sokiem ze świeżych buraków. Ten też jest zdrowy, ale zawiera o wiele więcej cukru, więc z wielką ostrożnością powinni pić go cukrzycy.

Przepis pochodzi z przywołanej już tu smakoterapii, który nieco zmodyfikowałam. Użyłam:
  • 5 buraków średniej wielkości,
  • 6 ząbków czosnku przekrojonych wzdłuż,
  • 6 listków laurowych,
  • 9 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 litra przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
Buraczki umyć, obrać pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż. W szklanym lub ceramicznym naczyniu warstwami układać buraczki z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać to wszystko wodą z solą i przykryć gazą, sok musi oddychać. Sok postawić w ciepłym miescu. Gdy na wierzchu zbierze się biała piana zebrać ją łyżką. Sok powinien być gotowy po 6-7 dniach. Gdy będzie gotowy zlać go do szklanych butelek lub słoiczków, zamknąć i przechowywać w lodówce. Pić codziennie: pół szklanki soku dopełnić ciepłą przegotowaną wodą.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz