wtorek, 18 września 2018

Makaron z sosem kurkowym

O mojej miłości do grzybów pisałam już tu nie raz. A, że jesień za pasem, grzyby w lesie są, to i muszą być na talerzu. U mnie kolejna wariacja z ulubionym sosem kurkowym, tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszota.


Składniki (na jedną solidną porcję):
  • 300-400 g kurek,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 mała cebula,
  • łyżka masła i łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • nieduża garść makaronu spaghetti.
Wykonanie
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Grzyby bardzo starannie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i duże grzyby pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Następnie dodać grzyby i dusić pod przykryciem około 7-10 minut. Następnie dodać śmietanę i zagotować mieszając sos. Dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec natkę pietruszki. I dusić jeszcze 5 minut. ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać go sosem kurkowym. Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz