Składniki (na 2 małe słoiczki):
- 5 dużych i soczystych pomarańczy (ok. 700-800g),
- 150 g cukru/ksylitolu,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 5 goździków.
Wykonanie:
Pomarańcze myjemy i obieramy, staramy się usunąć jak najwięcej białych błonek. Następnie kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, goździki i wszystko razem mieszamy. Doprowadzany do wrzenia pod przykryciem. Pomarańcze puszczą dużo soku, więc trzeba będzie odparować nadmiar wody, zatem zostawiamy garnek na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sok zostanie odparowany, po około 2 godzinach, wyjmujemy goździki, a konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Ja już nie pasteryzuję tej konfitury, gdyż zawsze zostaje zjedzona bardzo szybko. Ale jeśli chcecie ją przechować trochę dłużej, to albo wkładamy gotującą się konfiturę do słoiczków, zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, aby się zamknęły, albo nakładamy gorącą konfiturę i gotujemy słoiczki przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz