Składniki na ciasto* (dla 2 osób):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 1/4 szklanki maślanki,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/4 oliwy,
- szczypta soli.
Karmelizowane gruszki: 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią: wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i dusić około 15-20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości gruszek.
Czekolada do polania: 4 kostki gorzkiej czekolady roztopić w małym rondelku, najlepiej w kąpieli wodnej, wtedy czekolada nam się nie przypali, a ładnie rozpuści.
Serek mascarpone: kilka łyżeczek serka mascarpone wymieszać z łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty/brązowy kolor. Z tej porcji ciasta wychodzi około 10 naleśników. Podawać z ulubionymi dodatkami: u Fraszki z karmelizowanymi gruszkami, serkiem mascarpone i to wszystko polane roztopioną gorzką czekoladą.
* przepis z kwestii smaku
Ale wypas :D Strasznie kuszą ;D
OdpowiedzUsuń