czwartek, 3 kwietnia 2014

Pancakes z karmelizowanymi gruszkami, mascarpone i czekoladą

Szybkie i łatwe do przygotowania naleśniki amerykańskie. O ile masz maślankę w domu ;-) I niekoniecznie musisz je zaraz podawać z karmelizowanymi gruszkami, serkiem mascarpone i gorącą czekoladą, jak to wymyśliła sobie Fraszka. Możesz z miodem, cukrem, z masłem, z czym tylko chcesz. Ale jeśli chcesz, żeby wywołały efekt WoW, to przygotuje je właśnie w ten sposób.


Składniki na ciasto* (dla 2 osób):
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 1/4 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/4 oliwy,
  • szczypta soli.
Karmelizowane gruszki: 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią: wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i dusić około 15-20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości gruszek.

Czekolada do polania: 4 kostki gorzkiej czekolady roztopić w małym rondelku, najlepiej w kąpieli wodnej, wtedy czekolada nam się nie przypali, a ładnie rozpuści.

Serek mascarpone: kilka łyżeczek serka mascarpone wymieszać z łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty/brązowy kolor. Z tej porcji ciasta wychodzi około 10 naleśników. Podawać z ulubionymi dodatkami: u Fraszki z karmelizowanymi gruszkami, serkiem mascarpone i to wszystko polane roztopioną gorzką czekoladą.


* przepis z kwestii smaku

1 komentarz: