Składniki (dla 2 osób):
- 1 średni buraczek upieczony uprzednio w piekarniku,
- 1 kula mozzarelli,
- kilkanaście listków bazylii,
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- pół ząbka czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz czarny,
Przygotowanie:
Pieczenie buraków: buraczki umyć i wysuszyć, następnie zawinąć w folię aluminiową i układać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180/200 stopni Celsjusza około 1 godziny, potem sprawdzać, czy są miękkie. Buraczki średniej wielkości powinny w godzinę się upiec, duże potrzebują około półtorej godziny.
Sos: Czosnek posiekać na drobne kawałeczki (Asia z kwestii smaku radzi jeszcze go rozetrzeć nożem), posypać solą i przełożyć do miseczki. Do tak przygotowanego czosnku dodać miód i wymieszać razem. Następnie wlać sok z cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
Caprese: Buraczka obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (bardzo ostrym i cienkim nożem da się i nie trzeba używać żadnych malakserów ;-). Mozzarellę również pokroić w plasterki (już nie muszą być, aż tak cienkie, jak buraczki ;-) Na tależu układać naprzemiennie plasterki buraczków i mozzarelli. Całość posypać umytymi uprzednio liśćmi bazylii i polać sosem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz