niedziela, 30 marca 2014

Caprese z pieczonych buraczków

Jakiś czas temu Fraszka wybrała się z koleżanką na spotkanie prowadzone przez znaną telewizyjną gwiazdę. Gwiazda opowiadała o gotowaniu. Podawała m.in. przepis na zimowe caprese z czerwonymi buraczkami. Koleżanka Fraszki szepnęła: "Nie wydaje mi się, abym mogła podać to mojemu mężowi, nie najadał by się tym." Być może dla niektórych mężczyzn nie istnieje posiłek bez mięsa, ale na pewno, jako dodatek, to danie można śmiało podać każdemu mężczyźnie. Hmm... przynajmniej można spróbować. Tzn. jeśli jest Twoim mężem, bo jeśli nie jest, to nie warto się wysilać ;-) Natomiast każda kobieta doceni finezję tego dania. Fraszka przygotowała je i... przepadła! Jest obłędnie pyszne, dzięki miodowemu winegretowi. Przepis na caprese i sos miodowy pochodzi z kwestii smaku.


Składniki (dla 2 osób):

  • 1 średni buraczek upieczony uprzednio w piekarniku,
  • 1 kula mozzarelli,
  • kilkanaście listków bazylii,

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • pół ząbka czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz czarny,

Przygotowanie:
Pieczenie buraków: buraczki umyć i wysuszyć, następnie zawinąć w folię aluminiową i układać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180/200 stopni Celsjusza około 1 godziny, potem sprawdzać, czy są miękkie. Buraczki średniej wielkości powinny w godzinę się upiec, duże potrzebują około półtorej godziny.
Sos: Czosnek posiekać na drobne kawałeczki (Asia z kwestii smaku radzi jeszcze go rozetrzeć nożem), posypać solą i przełożyć do miseczki. Do tak przygotowanego czosnku dodać miód i wymieszać razem. Następnie wlać sok z cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
Caprese: Buraczka obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (bardzo ostrym i cienkim nożem da się i nie trzeba używać żadnych malakserów ;-). Mozzarellę również pokroić w plasterki (już nie muszą być, aż tak cienkie, jak buraczki ;-) Na tależu układać naprzemiennie plasterki buraczków i mozzarelli. Całość posypać umytymi uprzednio liśćmi bazylii i polać sosem. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz