czwartek, 3 października 2013

Sałatka z rukolą i figami

- Zjadłbym/Zjadłabym coś?
- Hmm... A na co masz ochotę? 
- Na coś zdrowego. I o ciekawym smaku. 
- Ok. Mówisz i masz :-)

Fraszka proponuje prostą i szybką sałatkę z rukolą i figami - sezon na nie jeszcze jest, tzn. figi przyjeżdżają do nas zazwyczaj z Turcji, a szkoda, że to nie u nas rosną na drzewach :-( Ta sałatka jest soczysta i wyrazista w smaku i bardzo szybka do zrobienia. I od razu po przygotowaniu można ją zjadać jako samodzielne danie, czy przystawkę lub zdrową przekąskę.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 2 figi,
  • 1 duży pomidor malinowy,
  • 2 spore garście rukoli,
  • ser z niebieską pleśnią, (może być też feta albo mozzarella),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść uprażonych pestek słonecznika.

Wykonanie:
Rukolę umyć, odsączyć z wody. Pomidora umyć i pokroić w kostkę, figi umyć, obrać i pokroić najpierw w plastry, a potem każdy plaster na cztery części. Ser pokroić w kostkę. Pestki ze słonecznika uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć rukolę, poukładać kawałki pomidora, fig oraz sera. Następnie dodać sól i pieprz. Na koniec skropić to oliwą i octem balsamicznym oraz posypać uprażonymi pestkami ze słonecznika. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz