- Frances Mayes „Pod słońcem Toskanii”
- Peter Pezzelli „Kuchnia Fransecki”
- Marlena de Blasi „Tysiąc dni w Toskanii”
- Penelope Greek „Rzymskie Dolce vita”
- Elizabeth Gilbert „Jedz, Módl się, Kochaj”
- Cristin Harmel „Moje rzymskie wakacje”
- Nika Jabłonowska „Miłość z bazylią w tle”
"Pappardelle con spinaci" (szerokie wstążki ze szpinakiem)
Składniki:
- 40 dag pappardelle (Fraszka tym razem użyła rurek, czyli penne)*
- 15 dag szpinaku,
- szalotka lub nieduża cebula,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 8-10 liści bazylii,
- 3 łyżki kremówki,
- biały pieprz, sól.
Wykonanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Szpinak przebrać, odciąć ogonki, opłukać, zblanszować, odcedzić, osączyć i posiekać.
- Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie w sporym rondlu (lub głębokiej patelni), dodać szpinak i smażyć kilka minut pod przykryciem.
- Doprawić posiekaną bazylią, czosnkiem, solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną i zdjąć z ognia. Włożyć ugotowany makaron, wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego :-)
*Fraszka robiła to danie również z pappardelle i jeśli chcecie uzyskać ten właściwy efekt, to warto pobuszować po sklepie, na pewno je znajdziecie.
Witam. Miałbym ogromną prośbę. Mój egzemplarz "Viva la pasta" gdzieś zaginął. Czy mógłbym prosić o zeskanowanie i przesłanie na maila? Byłbym ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, napisz do mnie, mój adres e-mail znajdziesz, gdy klikniesz Wyświetl mój pełny profil.
Usuń