Składniki:
- około 100/150 g makaronu,
- brokuły,
- 500 g mięsa mielonego (z szynki, indyka, wołowiny),
- jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- pół cebuli,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml śmietany 18% (do sosów i zup)
- oregano, sól, pieprz.
Brokuły myjemy, gotujemy 15 minut na parze. W tym czasie przygotowujemy malutkie pulpeciki. Do dużej miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajko, sól, pieprz oraz 1 łyżkę bułki tartej. Całość zagniatamy i formujemy malutkie kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy posiekaną na kawałeczki cebulę, szklimy ją. Dorzucamy pulpeciki i smażymy z każdej strony po 1 minucie. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, następnie odcedzamy go. Następnie do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, ugotowane brokuły oraz podsmażone pulpeciki z cebulką i delikatnie mieszamy. Przekładamy to następnie do dużej żaroodpornej formy. Do miseczki wlewamy śmietankę, dorzucamy oregano oraz posiekany ząbek czosnku - wszystko razem mieszamy. Całość polewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy 20-25 minut. Najlepiej smakuje oczywiście zaraz po przygotowaniu, ale można to danie także przechować na następny dzień i ponownie podgrzać w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz