To chyba najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie łososia jaki znam. Pieczony z masłem przez około pół godziny. U mnie z gałązkami świeżego tymianku, który o tej porze roku znalazłam jeszcze w moim ogrodzie.
Składniki:
- kilka porcji łososia mrożonego (w zalezności od ilości osób na obiedzie),
- tyle kawałeczków masła ile mamy kawałków łososia, aby na każdą porcę ryby ułożyć kawałek masła,
- kilka gałązek świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Łososia uóżyć w żaroodpornym naczyniu skóra do dołu. Można naczynie posmarować łyżeczką oliwy. Na każdym kawałku ryby ułożyć gałązkę tymianu i kawałek masła. Posypać solą i pieprzą. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gotowe. Podawać z ryżem, ziemniakami i dowolną surówką.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz