Strony

niedziela, 7 grudnia 2025

Łosoś pieczony z masłem i tymiankiem

 To chyba najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie łososia jaki znam. Pieczony z masłem przez około pół godziny. U mnie z gałązkami świeżego tymianku, który o tej porze roku znalazłam jeszcze w moim ogrodzie. 

Składniki:

  • kilka porcji łososia mrożonego (w zalezności od ilości osób na obiedzie),
  • tyle kawałeczków masła ile mamy kawałków łososia, aby na każdą porcę ryby ułożyć kawałek masła,
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Łososia uóżyć w żaroodpornym naczyniu skóra do dołu. Można naczynie posmarować łyżeczką oliwy. Na każdym kawałku ryby ułożyć gałązkę tymianu i kawałek masła. Posypać solą i pieprzą. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gotowe. Podawać z ryżem, ziemniakami i dowolną surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz