Gulasz to proste danie, którego można ugotować więcej i równie dobrze smakuje nastepnego dnia, a nawet kolejnego. U mnie dość często gości gulasz taki z miesem lub tylko warzywny. Tym razem kupiłam kawałek szynki i udusiłam razem z różnymi warzywami. Mam już piekny zielony groszek cukrowy w ogrodzie i aż się prosił o ugotowanie na parze.
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule,
- 1 papryka,
- 1 batat,
- 1 marchewka,
- 1 pietrzuszka,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyzki oleju lub oliwy,
- 1 litr wrzątku,
- sól, pieprz i przyprawy do smaku: lisć laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 puszka groszku lub 200 g mrożone lub świeży groszek zielony cukrowy.
Wykonanie:
Warzywa umyć. Obrać batata, marchew, pietruszkę i pokroić w krążki. Również pora pokroić w krążki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostke. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Mięso umyć i pokroić w kawałki. W brytwance lub garnku o grubym dnie podgrzać olej lub oliwę. Podsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę i pora, wymieszać - poddusić chwilę i dodać pozostałe wszystkie warzywa, wszytskoe ymieszac i zalać wrzątkiem. Nastepnie dodać przyprawy i zioła, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszająć, do miekkości mięsa - około godzinę.
W czasie, gdy dusi się mięso z warzywami obrać groszek z łupin, ugotować na parze. Przełożyć do miski, dodać sół, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek, oregano i polać oliwą. Wymieszać.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka. Przed ugotowaniem przelać wrzątkiem, odlać metna wodę - możan dwa razy nawet i gotowac na małym ogniu do miekkości kaszy. Podawać wszytsko razem jako drugie danie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz